Vigyázz! Kész! Start!

Bár szabályos évben 28 napos, rengeteg a kerti munka ebben a hónapban.
Hozzáláthatunk a januárban vásárolt zöldség magok kisebb virágládákba ültetéséhez.
Van, aki olyan szerencsés, hogy melegágyba tudja ültetni a magokat.
A gyümölcsfák, bogyós bokrok (egres, ribizli, stb.) metszését is elkezdhetjük.
Folytatódnak a burkolási, kerítés építési és öntözési munkálatok a januárihoz hasonlóan.

Február, a kertészeti munkák valódi kezdete.

Február, régiesen Februárius, böjtelő hava. A Gergely naptárban az év második hava. Nevét Februusról a megtisztulás római istenétől kapta.

Bár szabályos évben 28 napos, rengeteg a kerti munka ebben a hónapban. Hozzá láthatunk a januárban vásárolt zöldség magok kisebb virágládákba ültetéséhez. Szobahőmérsékleten rendszeres öntözés mellett az ablak párkányára helyezve k.b. egy hét alatt kibújnak a palántáink. Van, aki olyan szerencsés, hogy melegágyba tudja ültetni a magokat, ami egy speciális palánta nevelő kertberendezés.

Melegágy: egy speciális palánta nevelő kertberendezés

Melegágy

A melegágy nem más, mint egy fa vagy esetleg szigetelt beton keret a tetején egy nyitható üveg, fólia vagy polikarbonát tetővel, ha fából készítünk keretet, ne kezeljük gombaölővel! Figyeljünk arra, hogy a tető és az elkészített magágy szint között legalább 20cm legyen, ennyi kell a kifejlett palántáknak.

Már a kinti plusz 4-6 fok is elegendő hogy az üveg alatt egy kis napsütés hatására 25-28 fok legyen. Itt, mivel nem egy állandó szobahőmérséklet van, kicsit lassabban kelnek és növekednek a palánták, de ha figyelünk rá és meleg időbenidőnként kinyitjuk a tetőt résnyire alátámasztva, a palántáink ellenállóbbak, erősebbek lesznek a kiültetéskor.

A magágy elkészítése egyszerű, érdemes 50-60 cm mélyen kiszedni a talajt. Az alsó réteget 20-30 cm vastagságban durva 10-15 cm-es vágott gallyakból, szalmás marhatrágyából, lótrágyából esetleg 5-10%-ban kevert baromfi vagy nyúl trágyából készítjük, ez termel majd bomlásakor meleget. Ezt egy vékony földréteggel megszórjuk, majd alaposan megtapossuk. Érdemes a tetejére geotextilt teríteni, ami mechanikai akadály az esetleg trágyában előforduló férgek ellen, viszont a felesleges víz le tud szivárogni. A felső réteg szintén egy 20-25 cm vastagságú apró morzsás szerkezetű virágföld vagy virágfölddel kevert komposzt.

Én személy szerint a komposztos keveréket javaslom, miután volt már a kezemben komposztban nevelt eper palánta, aminek tenyérnyi levele és későbbiekben 6-7 cm átmérőjű zamatos valódi eper ízű termése lett. Ez persze működik paprika, paradicsom, uborka, padlizsán, káposztafélék palántáival is. Természetesen a végleges helyére kerüléskor is kapott az ültető gödörbe úgy 2l komposztot minden palánta.

Földdel keverni érdemes, mivel laza szerkezete miatt könnyen kiszárad, ha egy kicsit kötöttebb feketefölddel keverjük, jobban tartja a nedvességet.

Melegágy, fóliasátor, üvegház építése! Bízza szakemberre! Hívjon most!

A gyümölcsfák, bogyós bokrok (egres, ribizli, stb.) metszését is elkezdhetjük, a hőmérséklet napközben fagypont felett van, tehát nem lesz semmi baj, az éjszakai enyhe fagyok már nem okoznak problémát növényeikben. Mindig egyenes roncsolás mentes metszés alapot próbáljunk elérni, lehetőleg ne a rügy felé lejtetve.

Ne feledjük a vastagabb ágrészek eltávolítása után gazdaboltban kapható sebkezelővel kezelni a területet! A metszés befejeztével, lemosó permetezni kell a növényeket! Lemosó permet az elsődleges védvonal a kórokozók ellen. A kéreg alatt áttelelt rovarok, bogarak, gombák az olaj tartalmú permetezés hatására befulladnak, elpusztulnak. Vigyázni kell a kijuttatással, rügypattanás előtt és rügypattanás után más a keverési arány! Diófát már nem metszünk, megindult a nedv keringés könnyen elvérzik a fa! Augusztustól december végéig kell ezt elvégezni, amikor nyugalomban van.
Vállaljuk kiskertek, gyümölcsösök metszését, kezelését! Kiváló bio szerrel végezzük a lemosó permetezést! Hívjon most!

Folytatódnak a burkolási, kerítés építési és öntözési munkálatok a januárihoz hasonlóan.

Burkolatot szeretne garanciával? Megbízható precíz munkavégzés, profi csapat 15 éves tapasztalattal! Hívjon most!

Az élet nem ált meg decemberben, januárban sem! Elkészült néhány díszburkolat, járda, parkoló!